Už jste někdy snili o zdravější, lehčí a stravitelnější verzi pizzy? Máme pro vás dobrou zprávu. Tato římská pizza nebo-li Pinsa Romana je starodávná, zdravější a lehčí verze klasické neapolské pizzy.

Jsme jedinou restaurací v ČR, která získala prestižní certifikát italské L’ASSOCIAZIONE ORIGINALE PINSA ROMANA!
Ta celosvětově dohlíží na kvalitu a správný postup přípravy pinsy. Na celém světě jsou takových podniků jen necelé dvě stovky.

cert_web.webp

 Co je Pinsa Romana

Pinsa Romana je jedinečný produkt, který se vyznačuje přesnými kroky zpracování, které zahrnují jiný typ těsta, kynutí a pečení ve srovnání s klasickou pizzou. Prvním viditelným rozdílem je oválný tvar, elipsa, která umožňuje rovnoměrné propečení bez rozdílů mezi středem a okraji. Druhý rozdíl poznáte při ochutnání. Od prvního kousnutí Pinsa Romana ucítíte křupavost vnějšího těsta a měkkost jeho střídky. Tento kontrast nabízí jedinečný zážitek. Díky své lehkosti a stravitelnosti si Pinsa podmanila zákazníky a nadšence nejen v Itálii, ale po celém světě. Dodnes existují jen necelé dvě stovky certifikovaných restaurací, které svým zákazníkům nabízejí Originale Pinsa Romana se všemi jejími vlastnostmi a zvláštnostmi.

map.webp

 

Proč je Pinsa Romana zdravější a chutnější?

Lepší stravitelnost Pinsa Romana je důsledkem mnoha faktorů:

  • Dlouhé kynutí (až 96 hodin)

  • Vysoká hydratace těsta 

  • Méně kalorická směs mouky než normální mouka na pizzu

  • Jen malé množství extra panenského olivového oleje

 

Pinsa Romana – oblíbená pochoutka už ve starém Římě

Původní receptura sahá až do dob Římské říše. Slovo pinsa pochází z latiny „pinsère“, což znamená protáhnout se, přitlačit a prodloužit – což je technika používaná také k tvarování pizzy a focaccie. Způsob úpravy těsta je při přípravě pinsy zcela zásadní – těsto musí být tenké a oválné.

Dokonce i básník Virgilius ve své Aeneidě uvádí, že rolníci na římském venkově mísili obilí, sůl a aromatické byliny, aby vyrobili „nízký a oválný koláč“ pečený na žhavém uhlí. Tato jednoduchá placka byla snadno stravitelná a slovy básníka to bylo jedno z prvních jídel, do kterých se Trojský hrdina Aeneas zakousl, když vstoupil na pobřeží Lazia.

Pinsa byla tak oblíbená, že byla nabízena i jako obětina Bohům pro získání jejich náklonnosti.